Alle indlæg starter med en oversigt

Når man står med opgaven at skrive tekst – om det er et essay, et blogindlæg, en roman eller en avisartikel – så kan selv de mest erfarne forfatter blive overvældet af processen med at organisere deres tanker i en oversigt (disposition) over indholdet i teksten. En oversigt kan være en forfatters største redskab til strukturering af ideer og argumenter – og jo bedre omridset, jo lettere og mere frugtbart bliver skriveprocessen.

Books

Der er mange fordele ved, at gøre brug af en oversigt, inden selve skriveprocessen. Her er nogle af dem.

Struktur. At skrive ud fra en oversigt, giver struktur til dine tanker og herved din tekst.

Fremdrift. Det vil også være det, der flytter handlingen eller idéen fremad. Progressionen og flow fra den ene tanke til den anden kan fanges først i en skitse, så uddybet under skriveprocessen.

Hovedpunkter. Uden en skitse, kan du blive fanget i en enkelt idé eller være tilbøjelige sidestykker, dette vil ikke hjælper det overordnet formål. Du vil blive mindet om det overordnet mål med en oversigt.

Fjerne skriveblokeringer. At skrive en skitse kan også være et godt værktøj til, at komme over skriveblokering. Hvis du opretter punkter med hvad du vil skrive om i en disposition og bryde det ned i mindre stykker, kan det føles mindre overvældende end at sidde med til en tom side og forsøger at indfange et godt indlæg.

Mange professionelle forfattere skitserer deres tekst på forhånd, for at skabe en rød tråd og skabe det bedste resultat. Visse forfattere og visse bloggere, bruger længere tid på skitsen af indholdet, end selve indholdet. Men resultater er også derefter. Bloggere af enhver type kan drage fordel af en god oversigt for at gøre skriveprocessen lidt mindre besværlig.

Her er nogle tips om at skrive en god oversigt for bloggere:

Præciser din titel. Jo mere specifik du kan være med din titel, jo bedre vil du være på, hvad du egentlig vil sige i det pågældende indlæg. Prøv at skrive fængene og kyndige overskrift. Herudover skal du konstant tjekke ideen udtrykt i titlen, hvilket vil hjælpe med at holde dig på rette spor.

Liste over de vigtigste punkter. Definer hvad du vil have folk til at lære af dit indlæg og liste disse ideer i punktform. De vil gøre dit budskab klart og mere visuelt tiltalende.

Udvid disse idéer i sektioner. Tænk på de idéer, der kan være forbundet med hinanden indenfor samme kategorier.

Fjern det overflydende. Hvis der er ideer, der ikke tjener punkter, eller som ikke er så stærk som de andre ideer, tøv ikke med at slette dem fra listen. En velskrevet artikel er en serie af stærke, godt inddelte ideer.

Hold dine kilder tæt på. Når du har fundet kilder til dine ideer, liste dem ved siden af hinanden i din disposition. Du skal blot kopiere og indsætte webadressen i dit dokument ved siden af tanken om, at kilden understøtter.

Være fleksible. Hvis nye ideer kommer op som du skriver, og det lader til, at de tjener formålet med din artikel bedre end nogle fra din oprindelige skitse, foretage de tilpasninger at medtage dem. Omridset er en måde at organisere dine tanker, ikke en blokade til nye (Vigtigt).

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *